LED vs. HPS

Kezdőlap / O Grow lampách / LED vs. HPS

LED vs. HPS

Pri pestovaní rastlín je LED technológia v mnohých ohľadoch výhodnejšia ako tradičná
Pestovatelia si môžu zjednodušiť a ochladzovať svoje skleníkové priestory, tým usporiť na spotrebe elektrickej energie, a čo je možno najdôležitejšie, môžu výrazne zlepšiť kvalitu svojho ovocia a zeleniny. Nakoľko vysokotlakové sodíkové (HPS) žiarovky vyžarujú väčšie svetlo, väčšina energie je zbytočná, pretože týmto spôsobom sa zvyšuje iba teplota miestnosti a účet za elektrinu. Dôvodom je, že väčšina svetla HSP lampy nepatrí do fotosyntetického rozsahu, to znamená, že fotosyntéza nie je priaznivá. Inými slovami, veľkú časť spektra tohto svetla rastliny strácajú, pretože rastliny majú rôzne vlnové dĺžky farebného spektra a líšia sa podľa špecifických potrieb a miery absorbcie. Rastliny vedia využiť len určitú časť rozsahu fotosyntézy. Ak využívame LED lampy s rôznym farebným osvetlením v stanovených pomeroch, tak môžeme nastaviť také presné spektro farieb, ktoré dané rastliny potrebujú pre svoj vývoj. V tomto prípade sú straty malé alebo nulové. Celé 12 spektrové pásmo presne pokrýva všetky potreby rastlín.

Pokiaľ pestovatelia chcú poskytnúť ideálne prostredie pre svoje rastliny, jedna z najväčších výziev je nastavenie správnej teploty v miestnosti

Teplota povrchu sodíkových žiaroviek môže dosiahnuť až 400 stupňov. V prípade, že pestovateľ nekúpi drahé vybavenie, s ktorým vie situáciu držať pod kontrolou, bude čeliť vážnym problémom: spomalenie rastu, zvädnuté kvety a rýchla dehydratácia. Dôsledok tohto je zakrpatenie koreňového systému, nutričná nedostatočnosť, a zvýšenie výskytu toxínov v rastlinách. Môže byť zničená celá úroda. Okrem toho pri vysokých teplotách sa kvalita rastlinných olejov zhoršuje, čo vedie ku strate chuti ovocia, alebo vôňu kvetov.

LED lampy neprodukujú teplo, povrch zostáva chladný. Pri nastavení teploty sa okrem ventilátorov s vnútorným obehom nevyžaduje ďalšie zariadenie. Pri nižšej teplote je oveľa ľahšie udržateľné ideálne prostredie pre vývoj rastlín, navyše dôjde k úspore veľkého množstva vody. Pri vysokých teplotách nastáva vysoké odparovanie, tým sa spolu s vodou zbytočne strácajú aj drahé živiny. Ak je zóna okolo koreňov chladnejšia, korene narastú väčšie a sú zdravšie, čo má za následok zvýšenú úrodu. Pri nižších teplotách sa neporuší ani vývoj rastlinných olejov. To znamená, že ovocie bude chutiť lepšie a kvety budú mať lepšiu vôňu.

články
Nem található bejegyzés.